Blogi

Mistä löydän kaavoja miesten vaatteiden ompeluun?

Mistä löydän kaavoja miesten vaatteiden ompeluun?

Niinpä. Suurin ja kiperin kysymys koko tämän ajan, kun olen ommellut miesten vaatteita, on ollut se, että mistä löydän hyviä kaavoja – tai kaavoja ylipäätään. Tässä on muutama suositus kaavoihin ja kaavoituskirjoihin.

Ottobre Design Family -lehti

Suuri kiitos Ottobren toimitukselle! Vuosittain ilmestyvässä ilmestyneessä Family-numerossa on oli mukavasti kaavoja miehille. Mallit sopivat hyvin tämmöiselle suomalaiselle perusköriläälle. Numerossa 7/2017 ollut farkkukaava on oli paras farkkukaava, jonka olen ommellut.

Ottobre Design Family -kaavalehtiä

Ottobren ohjeet ovat olivat selkeät ja helposti seurattavat. Plussaa siitä, että vaikeimmat kohdat on oli opastettu selkein kuvallisin ohjein Ottobre Lab -sivustolla.

Odottelen parhaillaan tuoreinta numeroa. Kivaa on oli se, että vanhemmat numerot ovat olivat hyvin saatavilla heidän nettikaupassaan.

Jos nyt alottaisin miesten vaatteiden ompelua, niin Ottobre Design Family -lehdet olisivat ensimmäinen hankinta. Iso peukku!

HUOM! Ottobre Design -lehdestä on oli kolme eri versiota: Kids, Woman ja Family. Vain Family-versiossa on oli miesten vaatteiden kaavoja.

EDIT 9.11.2019: Juuri saamassani Ottobre Familyn tuoreimmassa numerossa kerrotaan, että lehti jää tauolle. Miesten vaatteiden kaavoja ei kuulemma ”lopullisesti unohdeta”. Mitä se sitten tarkoittakaan, jää nähtäväksi. Kiitoksia ja peukkuja ei täältä suunnasta kuitenkaan enää satele! Ensisijaisesti suosittelen Burdan irtokaavoja.

Burdan irtokaavat

Burda-kaavoja

Burdan lehdissä on miesten vaatteiden kaavoja todella harvoin. Lehti on lähestulkoon kokonaan naisten ja lasten hommia. Sen sijaan monet kangaskaupat myyvät ”tiskin alta” Burdan irtokaavoja. Eurokankaasta kannattaa kysäistä tuoretta kaavakuvastoa ja valikoimaa, ja kaavoja on nähtävillä myös Eurokangas.fi-nettisivuilla, mistä niitä voi myös ostaa suoraan.

Ohjeet ovat varmaa saksalaista tasoa. Niiden avulla olen pitkälti opetellut kaikki ompelutaitoni. Kauluspaidoissa kannattaa silti olla tarkkana, että onko kauluksen malli ja hihansuuhalkio varmasti omaa makua miellyttävä. Esimerkiksi hihansuuhalkio saattaa olla sellainen hassu yhdellä kapealla suikaleella ommeltava ”luuppi”, jonka on mielestäni aika siro miesten paidassa. Jos kaava muutoin miellyttää, niin hihansuuhalkion voi aina ommella vaikkapa näillä mun kyhäämillä video-ohjeilla.

Vaikka mallisto ei uusiudu kovin taajaan, niin silti se on ihan ajankohtainen. Naamiaisasujen määrä jaksaa silti aina hämmästyttää.

Pientä miinusta tulee kaavapaperin ohuudesta ja siitä, että niiden taittelu siististi takaisin pussiin on koko ompeluprojektin haastavin vaihe.

Tobias Milse: Männermode Nähen

Tobias Milse, Männermode Nähen -kirja

Tobias Milse on ”Geschickt Eingefädelt” -nimisen reality-TV-sarjan ensimmäisen tuotantokauden voittaja. Kyseessä on ilmeisesti ”The Great British Sewing Bee” -sarjan saksalainen versio.

Hänen kirjansa ”Männermode Nähen” on tosi hyvä! Siinä on pienillä jutuilla tehty ovelia muutoksia peruskaavoihin. Tuiki tavallisen pitkähihaisen t-paidan kaula-aukon muoto on jännä, housujen takamuksen sisäänotot on siirretty sivuttaissuuntaan ja niin edelleen. Mukana on ohjeet myös helppoon toilettilaukkuun ja simppeliin reppuun.

Tobias Milsen kirjan kuvitusta: jännä kaula-aukko
Jännä muoto kaula-aukossa

Mallit ovat nuorekkaita ja hyvin slim-tyyppisiä. Itse olen ehkä vähän kasvanut sekä ikäni että kokoni puolesta näistä ohi. Kaavat ovat koossa 48–56 sekä S-XXL, eikä tuo XXL todellakaan ole extra extra large, vaan suomalaisittain ehkä L. Mitat on siis hyvä tsekata, koska itsehän joudun vähän kuosittelemaan Tobiaksen kaavoja, jotta saan esim. käteni hihojen sisään, mutta ei mennä tässä siihen enempää 😀

Jos sinulta saksa yhtään taipuu ja etsit trendikkäitä nuoren miehen vaatteiden kaavoja, niin annan tälle erittäin vahvan suosituksen sillä varauksella, että tsekkaat kokojen mitat, jotta et tule ommelleeksi ihan kittanaa.

Tobiasta voi seurata myös Instagramissa.

Tilaa kirja Amazonista

Sebastian Hoofs: Männerkleidung Nähen

Männerkleidung Nähen -kirja

Sebastian Hoofs on Kölniläinen räätäli. Hänen kirjassa on paljon samaa kuin Tobias Milsen opuksessa. Hoofsin mallit ovat kuitenkin aikuisempia. Ottobre Family -kaavoihin nähden tyyli on selvästi modernimpaa ja coolimpaa. Kirjan kuvat ovat tosi hyvät, mikä houkuttelee ompelemaan! Kaavat on tehty välille 46–60, mikä sekin on oikein hyvä skaala.

En tosin ole aivan varma, osaisinko ommella housut pelkästään tämän kirjan ohjeilla. Napinläpitaskun ja sepaluksen kohdalla voisi tulla tenkkapoo.

Kuva Männerkleidung Nähen -kirjasta: tanktop
Tanktop kuten sen pitääkin olla

Pukujen lisäksi kirjan kirjoittaja Sebastian Hoofs todella tietää, mikä on tanktop. Se ei ole tavallinen T-paita, mihin ei ommella hihoja. Not. Semmoinen on hihaton t-paita. Tanktop on eri asia. Siinä on kapeat olkastrapit, avarat käsiaukot, alas laskeutuva kaula-aukko eikä se silti lörpötä. Täydellinen!

Suosittelen kirjaa lämpimästi, mutta en ensimmäiseksi enkä ainoaksi kaavakirjaksi ja ompeluoppaaksi. Kirja on saksankielinen.

Osta kirja Amazonista

Myoungok Kim, Injoo Kim: Patternmaking for Menswear – Classic to Contemporary

Jos valmiskaavatarjonta tuntuu vähäiseltä, niin seuraava luonteva steppi on kaavojen muokkaus eli kuosittelu. Kun se tie on loppuunkäyty, niin seuraava askel on tehdä kaavat omien mittojen mukaan.

Tässä kirjassa on takuulla kaikki maailman tieto miesten vaatteiden kaavoituksesta – paksuutta nimittäin löytyy. Ja sen myötä myös hintaa, Adlibriksessä rapiat 75 euroa.

En ole vielä tehnyt näillä ohjeilla omia kaavoja, mutta olen lukenut teoriaosuutta. Mikä on classic fitin ja slim fitin ero? Miksi neuleille eivät päde samat kaavoitussäännöt kuin kudotuille. Tietoa on tarjolla aivan tolkuttomasti! Tämä ei missään tapauksessa ole aloittelevan kotiompelijan ensimmäinen kirja, vaan täysin ammattiopus. Jos opiskelet alaa, niin tämä on ihan must have!

Vaikka kirjan ohjeet eivät ole itselläni (vielä) aktiivisessa käytössä, enkä kaikkea tule koskaan tarvitsemaan, niin silti pidän tätä hyvänä hankintana.

Tilaa Adlibriksesta

Gareth Kershaw: Patternmaking for Menswear

Olenkin tämän kirjan jo esitellyt aiemmin blogissani. Tässä on hyvin paljon samaa kuin Kim&Kim:in kirjoittamassa samannimisessä tietopaketissa. Valmiita kaavoja ei ole, vaan kaikki piirretään itse omien mittojen mukaan. Huomasin, että Kershaw esittää varsin erilaisen tavan basic slopereiden tekemiseen kuin Kim&Kim. Jälkimmäinen näyttää amatöörin silmään äkkiseltään helpommalta, vaikka tuskinpa tämän tason ammattilaisopuksissa on oikeaa ja väärää.

Kirja Amazonissa

Jujuna

Jujuna on suomalainen kaavasuunnittelija. Hänellä on tarjolla hyviä kaavoja miesten joustavien vaatteiden ompeluun, kuten huppareihin, collareihin ja t-paitoihin.

Tutustu Jujunan kaavoihin

Mistä on hyvä aloittaa?

 1. Tutustu Burdan irtokaavamallistoon etukäteen Eurokangas.fi-nettisivuilla, mistä ne voi myös tilata. Jos haluat selata paperista kuvastoa, niin selvitä saatavuus etukäteen lähimmästä Eurokankaan myymälästä.
 2. Jos tykkäät ommella ensisijaisesti joustavia, niin käänny Jujunan puoleen.
 3. Ellei saksa ole ongelma, niin tilaa Ottobre-lehtien lisäksi joko Milsen tai Hoofsin kirja. Niissä on vähän päällettäisyyttä, eli toinen riittää alkuun.
 4. Mikäli olet pohtimassa alan opiskelua ihan vakavissasi tai kaavoitus kiinnostaa enemmän, niin tilaa kirja ”Patternmaking for Menswear – Classic to Contemporary, Myoungok Kim, Injoo Kim”.

Pari vinkkiä kaavojen kopiointiin ja käyttöön

Älä missään tapauksessa leikkaa hankkimiasi kaavoja irti kaava-arkeista, jos arkilla on muitakin kaavoja! Neuvo kuulostaa typerältä, mutta olen kuullut jonkun niin tehneen. Kaavat tulee kopioda erilliselle kaavapaperille.

Läpinäkyvää kaavapaperia

Suosittelen hankkimaan hyvää kaavapaperia leivinpaperin sijasta. Prymin ruudutettu kaavapaperi on itselläni seuraavaksi ostoslisalla. Hyvään kaavapaperiin tarttuu lyijykynä helposti ja se myös pysyy paikoillaan toisin kuin leivinpaperi, joka lipsuu kankaan päällä.

Pikkuruinen pyöröleikkuri leikkuuapuna

Sakset ovat niin last season! Kun kerran leikkaat kaavat minipyöröleikkurilla, niin ei enää koskaan ymmärrä, miten niitä voi muutoin leikata! Tilaa heti Ompelijanmaailmasta!

Isoja prikkoja kaavapainoksi

Kaavapaperi pysyy kopioidessa ja kaavat leikatessa hyvin paikoillaan, kun päälle asettelee sopivin välein isoja prikkoja eli aluslaattoja. Ostin K-Raudasta suurimpia tarjolla olevia n. kahden euron kolikon kokoisia prikkoja ison kourallisen.

Suosikkikaavat vahvemmalle paperille

Läpinäkyvä kaavapaperi sopii kaavojen kopioimiseen isoilta arkeilta. Mutta kun hyvä kaava löytyy ja olet kuositellut sen täydellisesti sopivaksi, niin se on hyvä kopioida vahvemmalle paperille. Siihen olen käyttänyt K-Raudasta löytyvää suojapaperia, jonka olen saanut pysymään suorana silittämällä kevyen höyryn kera.

Kaavojen säilytys

Olen taitellut kaavat siististi siten, että voin säilyttää niitä C4-kokoisissa kirjekuorissa. Kirjoitan kuorten päälle tietoja kaavasta: mikä kaava on kyseessä, vaatteen koko, tekemäni kuosittelut, kokemuksia ja arvioita siitä, millainen valmiista vaatteesta tuli, ohjeita seuraavaa kertaa varten, jne.

Kommentoi

3 kommenttia artikkeliin Mistä löydän kaavoja miesten vaatteiden ompeluun?

 1. Ompeluelämää-ryhmässä sain hyvän linkin Thread Theory -saitille. Siellä vaikuttaa olevan tosi hyviä PDF-kaavoja tarjolla. Näitä aion kokeilla ehdottomasti!
  https://threadtheory.ca/collections/mens-patterns

 2. Anni Keränen sanoo:

  Onpas kiva blogi ja hyvää tietoa. Kiitos Pasi! Innostuin ompelemaan pitkästä aikaa löydettyäni kotoa hienon paitakankaan, ja nyt olen urakoinut jo kaksi paitaa itselleni. Miehelle on valmistumassa ns. zero waste -kauluspaita. Tähän jää ihan koukkuun. Tein muuten ensimmäistä kertaa hihansuuhalkiot sinun selkeiden ohjeittesi mukaan ja onnistuin erinomaisesti.

 3. Pasi Heiskanen sanoo:

  Ranskalaiset kaavakaupat olivat jääneet kokonaan googlaamatta! Tällaisen löysin tänään: https://patronslesbg.com/?lang=en Pikkasen hinnakkaita näyttäisivät olevan, ja vaikuttaa sitlä, että tarjolla on vain paperisia kaavoja, eli ladattavia PDF-tiedostoja ei ole. Postikulut tulee siis vielä hintaan päälle. Tarina ei myöskään kerro, ovatko ohjeet englanniksi vai ranskaksi. Nettisaitti ”tipauttaa” vähän väliä sisällön ranskaksi, mikä itselläni vähän ehkä häiritsee saitin käyttöä. Vuorellinen bomberjacket näyttää kuitenkin tosi kivalta. Harkintaan!