Blogi

Vikatikin vinkit Ommel 2019 -festareille

Vikatikin vinkit Ommel 2019 -festareille

Ommel 2019 -lähestyy! Tässä vinkkini laneille valmistautumiseen sekä kurssitärpit aloittelijoille ja miehille.


Ommel 2019 on yhteisöllinen ompelufestivaali kaikille aloittelevista ompeluharrastajista alan ammattilaisiin. Tapahtumassa yhdistyvät kangas- ja ompelutarvikemarkkinat, viikonlopun mittaiset ompelulanit sekä monipuolinen ompeluun liittyvä koulutus, kuten kurssit, luennot ja työpajat.

Ommel 2019 -festivaali järjestetään 7.–9. kesäkuuta Opinmäki-kampuksella Espoon Suurpellossa.

Lue Ylen artikkeli viime vuoden laneista


Viime vuonna osallistuin Ommel 2018 -laneille ex-tempore-meiningillä. Taisin ostaa lanipaikan noin viikko ennen festariviikonloppua. En ollut ennen käynyt laneilla, enkä valmistautunut laneille muuten kuin pakkaamalla mukaan koneet ja tarpeelliseksi katsomiani tarvikkeita, yhden keskeneräisen työn ja epämääräisen nyssäkän muita kankaita.

Laneilla oli tosi kivaa, mutta jälkikäteen ajateltuna tuntuu, että haahuiluun meni aikaa aivan turhaan. Siksi ajattelin tänä vuonna valmistautua hieman paremmin ja jakaa vinkkilistan myös teille.

Leikkaa pari työtä valmiiksi

Kun mukana on muutama työ valmiiksi leikattuna, niin pääset ompelemaan heti kun saat tavarasi paikoilleen omalle ompelupisteellesi. Joskus leikkuupöydälle saattaa olla pientä jonoa, joten voit ajoittaa omien muiden töidesi leikkuun sellaiseen hetkeen, että jonoa ei ole. Alussa mulla meni myös pitkä tovi ihmetellessä, että mistä alottaisin, missä voin piirtää kaavoja, missä leikata jne.

Itselläni on jo useampi työ odottamassa ompelulaneja siististi pussitettuna. Kaikkia näitä en edes ehdi viikonlopun aikana ompelemaan, mutta onpahan sitten mistä valita.

Ota mukaan esipestyjä kankaita

Paikan päällä on myynnissä tolkuttoman paljon kankaita. Niiden esipesumahdollisuus – etenkin jos tulet festareille kauempaa Suomesta – saattaa olla haasteellista, eikä niiden ompelu festareilla välttämättä onnistu.

Tutustu siis kankaita myyviin näytteilleasettajiin ja osta ja esipese kankaat etukäteen.

Viime vuonna tarjolla oli pääasiassa neulottuja kankaita. Itse ompelen pääosin kudotuista kankaista, mutta eiköhän festareilta tänäkin vuonna tartu mukaani muutaman t-paidan tarpeet.

Tuo oma jatkoroikka

Paikalle on varattu jatkojohtoja, mutta itselle on hyvä tuoda oma, jotta sekä ompelukoneen että saumurin saa kytkettyä sähkövirtaan eikä konetta vaihtaessa tarvitse kyykkiä töpseleiden perässä.

Tutustu myös muuhun ohjelmaan ja varaa paikka kurssilta ajoissa

Muutamat kurssit ovat nyt jo täynnä, eli kurssipaikan varaamisen kanssa kannattaa pitää kiirettä! Itse tapitan tiukasti lanipaikalla, mutta tässä muutama kurssivinkki, jos olet aloitteleva harrastelija ja tulossa festareille ensimmäistä kertaa.

Perjantai: ”Korjaa, muokkaa ja uudista” -kurssi sopii mielestäni mainiosti aloittelijoille sekä miehille. Korjausompelun ammattilaisen ohjauksessa opit näppärät niksit ja parhaat vinkit vaatteiden elinkaaren pidentämiseen ja omien vaatteiden istuvuuden parantamiseen. LUE LISÄÄ ja osta lippu

LaUANTAI: T-paita on tosi hyvä ensimmäinen ompeluprojekti. Huippusuositun Jokatyypin kaavakirjan tekijän Katja Kaipaanlahden lauantaisella kurssilla saat sen tekemiseen parhaat vinkit ja ohjeet. LUE LISÄÄ ja osta lippu

LaUANTAI: Hupparikurssi tarjoaa vähän enemmän haastetta, jos T-paidan ompelu tuntuu liian helpolta. Kurssi järjestetään samaan aikaan T-paidan ompelukurssin kanssa. LUE LISÄÄ ja osta lippu

SUNNUNTAI: Itse PartaMatti pitää sunnuntaina kurssin, jolla ommellaan polkupyörän tankopussukka. Materiaalit kuuluvat tämän kurssin hintaan, joten voit vain tulla paikalle perustarvikkeiden kanssa. Helpommaksi ei ompelun aloittaminen tule! Lue lisää ja osta lippu

Sunnuntai: Tuunaa vanha vaate uudeksi helpoin ja yksinkertaisin menetelmin Melissa Laitakarin vetämällä kurssilla. LUE LISÄÄ ja osta lippu

Muistathan esipestä kurssille mukaan ottamasi kankaat!

Varaa omat eväät

Paikalla oli viime vuonna Martta-ravintola. Itse olen vähän myöhäisempien lounaiden ystävä, ja syötävät olivat sieltä iltapäivällä jo kovin vähissä. Ainakin ensimmäiselle päivälle aion varata jotain evästä mukaani ja tsekkailla, miten ruokatilanne elää. Festaripaikan lähettyvillä ei ollut kauppaa tai ravintolaa. En tosin tiedä, miten Suurpellon alue on vuoden aikana kehittynyt ja onko tilanne sen osalta muuttunut. Lähin ostoskeskus on Suuris, mikä sekään ei ole kovin lähellä.

Kommentoi

Yksi kommentti artikkeliin Vikatikin vinkit Ommel 2019 -festareille

  1. Raili Jaakkola sanoo:

    Hei Vikatikki Pasi!

    Millaiset olivat kokemukset Ommel 2019 päivistä ja mitä tuolla itse ompelit? Tuliko uusia ideoita tuossa porukassa? Itseltä jäi harmikseni käymättä ja nyt toivon kovasti, että päivät saavat jatkoa vielä ensi vuonna. (Menen vaikka talkootyöhön tuonne itse osaltani, että päivät pidetään)

    Lisäksi; kiitos mukavasta blogista ja etenkin videoista, joista olen saanut itsekin oppia. Joskus nuoruudessani opiskelin kyllä kotiteollisuuskoulussa ompelijaksi, mutta hoitoalasta tuli sitten kuitenkin se oikea ammatti. Nyt virittelen uudelleen harrastusta tästä itselleni, ja tiedonjano on melkoinen; onneksi täältä netistä löytyy jos mitä ompeluun liittyvää. 🙂