Blogi

Kyselyn tulokset: Ompelijat luottavat omiin taitoihinsa elämän mittaisen harrastuksen myötä

Kyselyn tulokset: Ompelijat luottavat omiin taitoihinsa elämän mittaisen harrastuksen myötä
Artikkeli on julkaistu Tilkkulehti Finn Quiltin numerossa 2/2019

Vuoden 2019 alussa järjestin tässä blogissani ompeluaiheisen verkkokyselyn. Linkkiä kyselyyn jaettiin Facebook-ryhmissä, ja siihen vastasi 542 innokasta harrastajaa, joista 80 ilmoitti olevansa myös alan ammattilaisia. Tarkistuksen jälkeen käyttökelpoisia vastauksia on yhteensä 533.

Vastaajien keski-ikä oli 45 vuotta ja se vaihteli 18 ja kunnioitettavan 79 vuoden välillä. Yli puolet heistä kertoi harrastaneensa ompelua kauemmin kuin 20 vuoden ajan. On ilmeisesti niin, että kun ompelun aloittaa, niin harrastus jatkuu aina kultaisille eläkepäiville.

 

Kokemus näkyi myös siinä, että omat taidot arvioitiin varsin hyviksi. Keskimääräisesti vastaajat kertoivat kykenevänsä ompelemaan sellaisia töitä, jotka vaativat enemmän ompelukokemusta. Lähes joka viides vastaaja ei arastele edes niitä kaikkein vaativimpia ompeluohjeita.

 

Valmiskaavojen käyttö on yleistä, mutta niihin uskalletaan tehdä rohkeitakin muutoksia. Itse piirretyillä kaavoilla ilman tarkkoja ohjeita sanoi ompelevansa 194 henkilöä, ja 86 vastaajaa kertoi pärjäävänsä ihan pelkällä näppituntumalla. Siihen 20 vuoden kokemusta jo tarvitaankin!

Kangasta hamstrataan

Kyselyssä pyydettiin arvioimaan oman kangasvaraston suuruutta. Kysymyksessä ei määritetty kankaan leveyttä, joten määrät eivät ole senkään puolesta tarkkoja. Joka tapauksessa kangasta tuntuu olevan enemmän kuin riittämiin. Yli puolella vastaajista on nimittäin enemmän kuin 50 metriä kangasta, ja keskimäärin sitä arvioitiin olevan 129 metriä.

Ketään meistä ei yllättäne se, että tilkkuilijoiden kangaskokoelma on parikymmentä metriä kaikkien vastaajien keskiarvoa suurempi. Kaksi tilkkuilijaa kertoi hamstranneensa kangasta jopa kolme kilometriä.

Ammattilaiset arvioivat varastonsa kooksi keskimäärin 207 metriä.

Eniten ommellaan vaatteita neuloksista

Useimmiten paininjalan alla on ohuita ja keskipaksuja neuloksia. Vaikka hillityt kuviot ja yksiväriset kankaat ovat suosittuja, niin näyttäviä kuvioita ei arastella. Kotimainen design piti myös pintansa.

Joka neljäs kertoi tekevänsä tilkkutöitä, mutta eniten ommellaan vaatteita. Aikuisten vaatteita ompelee 75 % ja lasten vaatteita 54 % kaikista vastaajista. Lähes puolet ilmoitti ompelevansa myös reppuja, laukkuja ja pussukoita, mitkä olivat kyselyyn vastanneen 37 miehen keskuudessa suosituimpia ommeltavia korjaustöiden ohella.

Ompeluun käytetään aikaa ja rahaa

Lähes puolet käyttää harrastukseensa aikaa enemmän kuin 15 tuntia kuukaudessa. Ompeluun arvioitiin kuluvan rahaa tulevan vuoden aikana noin 500 euron verran.

Joka kolmas vastaaja harkitsee ompelukoneen hankintaa, ja siitä ollaan valmiita maksamaan n. 800 euroa. Enimmillään koneeseen on ajateltu sijoitettavan 9000 euroa. Uusi Pfaff, Bernina tai Juki ostetaan mieluiten kotimaisesta kivijalkakaupasta. Ne merkit tuntuivat varmimmilta valinnoilta. Hieman yllättäen lähes puolet vastaajista jättäisi Singerin kaupan hyllylle.

Kolme neljästä ompeluharrastajasta luottaa kivijalkakauppoihin myös kankaita ostaessaan. Kotimaiset verkkokaupat ovat lähes yhtä suosittuja, mutta ostetaanpa kankaita paljon myös perinteisiltä kirppiksiltä ja kierrätyskeskuksista. Suomalainen palvelu tuntuukin miellyttävän, koska vain 14 % vastaajista mainitsi hankkivansa kankaita ulkomaisista EU:n sisäisistä verkkokaupoista. EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista kankaita on rohjennut tilata vain 13 henkilöä.

 

Harrastajalla on käytössään useita koneita, ja lähes jokaisella on saumuri

Kyselyssä sai valita koneita, joita käyttää aktiivisesti harrastuksessaan. Valintoja tehtiin yhteensä 1340, mistä voidaan päätellä, että yhdellä ompelun harrastajalla on käytössään enemmän kuin kaksi konetta.

348 vastaajan käytössä on nykyaikainen elektroninen ompelukone, ja puolet harrastajista luottaa yhä mekaanisiin ompelukoneisiin.

Ompelukoneen kaverina surraa 80 % varmuudella kotisaumuri, ja joka neljäs huolittelee kantit ja käänteet peittarilla. Vastaajista 36 kertoi hankkineensa kirjontakoneen ja 31 erillisen koneen tilkkuiluun ja tikkaukseen.

Suuri Käsityö ja Ottobre ovat suosituimpia lehtiä

Suuri Käsityö -lehden on ostanut tai tilannut 80 % ja vastaavasti Ottobren on hankkinut 71 % kyselyyn vastannutta ompeluharrastajaa. Burda oli päätynyt 46 % vastaajan käsiin. 16 % vastaajista oli ostanut tai tilannut ruotsinkielisen Allt om handarbete Sömnadsmagasin -lehden. Tilkkuilulehdistä suosituin oli American Patchwork & Quilting, jonka mainitsi 51 henkilöä.

Lähes joka toisen vastaajan kirjahyllyssä on – tai sinne on suunniteltu hankittavaksi – perusompelutekniikoihin ja naisten sekä lasten vaatteiden ompeluun liittyviä kirjoja. Seuraavaksi eniten kiinnostavat tilkkuilu-, kaavoitus- ja laukkujen sekä asusteiden ompeluoppaat. Miesten vaatteisiin liittyviä kirjoja on tarjolla varsin vähän, mutta noin joka kymmenes vastaajaa antoi niistä maininnan.

Ompelu on yhteisöllistä

Ompelu saattaa vaikuttaa yksinäiseltä, mutta se on kyselyn mukaan erittäin yhteisöllistä. Lähes jokainen vastanneista on jonkun harrastukseen liittyvän FB-ryhmän jäsen. Lähes joka toinen on ommellut yhdessä ystävänsä kanssa, ja 118 vastaajaa on osallistunut julkisille ompelulaneille. Vastanneista 380 on käynyt alan messuilla Suomessa ja 59 myös ulkomailla. Kyselyyn osallistui 64 Finn Quilt ry:n ja 21 Ommel ry:n jäsentä.


Creative Commons -lisenssi

Kyselyn tulokset on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Nimeämisen yhteydessä mainittavat tiedot: Pasi Heiskanen, Vikatikki.net.

Katso LAAJEMPI VAStaUSKOOSte (Google Sheet)


PS. Medialle ja tutkijoille tai vast. luovutan täydellisen vastausdatan pyydettäessä s-postitse pasi@www.vikatikki.net. Kerro s-postissa missä ja miten aiot sitä käyttää, kiitos. Myös siitä datasta on siivottu henkilötiedot ja sellaiset tiedot, joiden avulla vastaus voitaisiin liittää johonkin henkilöön.

Liitteet

Ompelukyselyn laajempi vastauskooste

ompelukyselyn-tulokset.xlsx, 143 KB, 19.5.2019

xlsx

Kooste ompelukyselyn tuloksista -artikkeli PDF-formaatissa

vikatikki-kooste-ompelukyselyn-tuloksista.pdf, 111 KB, 19.5.2019

pdf

Kommentoi