Blogi

Viekö tilkkuilu mennessään?

Viekö tilkkuilu mennessään?

Kun reilu viisi vuotta sitten aloitin ompelun, eivät tilkkutyöt puhutelleet minua millään tasolla. Mutta pikkuhiljaa alan lämmetä niille ja etenkin niiden tekemiselle!

Sain juuri valmiiksi kolmannen hieman isomman tilkkutyöni, johon kokeilin myös vapaaompelua. Pinnan mallina käytin olla olevaa Nydia Kehnlen pinkki / purppura / oranssi / beige -pohjaista half square triangle -tilkkutyötä.

https://www.instagram.com/p/Bpxax7UHTKk/

Suunnittelu, mittaus ja leikkuu

Suunnitelmissani oli tehdä tilkkupeitteestä sen kokoinen, että se olisi juuri sopiva pitää sylissä telkkaria katsellessa. Ajattelin ja mittailin mielessäni kokoa 100×140 senttiä.

Valmiissa työssä on 10×14 neliötä ja sen lopullinen koko on 144 cm × 103 cm kantteineen. Mulla ei ollut lähtökohtaisesti Nydian kuvaa kummempaa suunnitelmaa eikä arviota kangasmenekistä. Tiesin vain, että tarvitsen 140 neliötä tosi montaa eri väristä kangasta ja että varastoni riittää.

Leikkasin alkuun 5″×5″ kokoisia neliöitä sen verran kun luulin vähintään tarvitsevani, muistaakseni kolme neliötä kutakin valitsemaani väriä.

Käytin työssä näitä Kona Cotton Solids -värejä

Sen jälkeen leikkasin neliöt kolmioiksi sitä mukaa kun tarvitsin niitä. Kun kaksi eri väristä kolmiota löysivät toisensa, niin ompelin ne yhteen. Työn edetessä leikkasin lisää viiden tuuman kokoisia neliöitä.

5″×5″ -koko on osoittautunut hyväksi lähtökohdaksi kun teen tämän tyyppisiä half square triangle -tilkkutöitä, joissa ei ole toistuvia blokkeja vaan jokaiselle kolmiolle haetaan oma paikka vasta työn edetessä, eikä voi tehdä esimerkiksi kahdesta isommasta neliöstä kahdeksaa samanlaista hst-neliötä kertaheitolla, vaan jokainen hst-neliö tehdään yksitellen. Valmis 4″×4″ kokoinen neliö on 10,16 senttiä kanttiinsa, minkä perusteella on helppo hahmottaa lopullisen työn kokoa.

Oivalsin tuon, kun lopullisen työn mittaa, rivimäärää ja tuumia pähkäillessäni ajattelin, että sentti- ja metrimittoihin tottuneena olisi helppo kuvitella lopullista koko mielessään, jos yksittäisen neliön koko olisi 10×10 senttiä. Muunsin 10 senttiä tuumiksi: 3,937″ eli neljä tuumaa. Ja koska tilkkuiluun tarkoitetuissa paininjaloissa on yleisesti käytetty ¼” saumanvaraa, niin kahden kolmiosta tehdyn neliön koon tulisi olla siis 4,5 tuumaa suuntaansa. Tällöin kankaasta leikattavan neliön tulee olla 5″×5″ kokoinen. Matemaattisesti tämä ei ihan ole täydellinen kaava, mutta toimii ompelussa, koska sauma syö vähän mittaa ja trimmaan hieman myös sitä kahden kolmion muodostamaa neliötä muotoonsa, jotta saumat osuvat tarkalleen kulmiin ja mitat ovat vinoon langansuuntaan ompelemisen jälkeenkin just eikä melkein. Näin tehden 14 riviä + viimeistelykanttaukset tekivät työlle korkeutta yhteensä 144 senttiä, ja se tarkkuus on lähes täydellinen!

Kuvia valmiista tilkkupeitteestä

Tällainen siitä sitten tuli. Työn nimi on saajansa mukaan Reyah.

Jämäpaloista syntyi tyyny ja niistä riitti myös peitteen takaosaan tehosteraidaksi.

Kommentoi