Blogi

Kokemuksia Juki HZL-DX7 -ompelukoneesta kolmen viikon käytön perusteella

Tein uutena vuotena päätöksen, että jätän ompelukoneiden huoltamishommat ammattilaisille. Samaan syssyyn päätin luopua kaikista vanhoista ompelukoneistani ja hankkia uudet, joissa on huolto helposti saatavilla ja pitkä takuu. Näin mulle ei tule houkutusta – eikä toivottavasti tarvettakaan – koneiden availuun ja rassailuun, vaan voin rauhassa keskittyä ihan vain siihen itseensä: ompelemiseen.

Elektronisen koneen kohdalla päädyin Juki HZL-DX7 -ompelukoneeseen ja olen päätökseeni erittäin tyytyväinen.

Unboxing

Kolmen viikon käytön jälkeen

Nyt kolmen viikon kokemusten perusteella tein rehellisen arvioni ja listasin koneen kymmenen parasta ja viisi vähemmän miellyttävää ominaisuutta. Esittelen risut ja ruusut tämän sivun yläosassa olevalla videolla.

10 ruusua

 1. Todella suuri lisätyötaso, joka kuuluu koneen peruspakettiin
 2. Hyvä valaistus, joka ei heitä varjoja koneessa olevaan työhön
 3. Hiljaisuus
 4. Vahvuus ja vakaus
 5. Automaattitoiminnot, jotka ovat määriteltävissä asetuksissa päälle tai pois
 6. Kolmen erilaisen suoraompeleen pikavalinnat (1, 2 ja 3)
 7. Langankireyksien säätö
 8. Integroitu suoraommelpistolevy
 9. Universaalit paininjalat ja puolat
 10. Huollon saatavuus ja pitkä takuu

5 risua

 1. Erilaisten kiinteiden lisähärpäkkeiden määrä ja sijainnit ompelualueella häiritsevät näkyvyyttä
 2. Asetusvalikon käytettävyys
 3. Sutut työn alla tikin alussa, jos edellisen ompeleen lopussa leikannut langat automaatilla
 4. Pakkinappulan hillitön vauhti tietyillä asetuksilla
 5. Reunaohjain

Loppuarvio

Kuten huomaatte videolta, niin osa risuista on enemmänkin kriittisiä ja aika kärkkäästi esitettyjä mielipiteitä kuin varsinaisia koneen heikkouksia. Siitä huolimatta ihan vitoseen asti ei ylletä, joten kokonaisarvioni koneelle on 4/5

Muutama loppuhuomio

Videolla mainitsemani outo virke manuaalissa: ”When sewing again after thread trimming, if you pull up the bobbin thread again and place it underneath the presser foot together with needle thread, you can avoid bird nest on the wrong side of the fabric.”

Mainitsen videolla, että manuaalissa on ohjeet alalangan kireyden säätämiseksi. Siitä ei kuitenkaan mainita manuaalissa mitään. Joka tapauksessa alalangan kireys on puolakotelossa olevaa ruuvia hieman kääntämällä säädettävissä. Suosittelen siinä kuitenkin tarkkuutta, että osaa säätää kireyden takaisin normaaliksi. Ellet varmuudella tiedä, mitä olet tekemässä, niin älä muuta alalangan kireyttä vaan hanki säätämisiä varten toinen puolakotelo. Väärin säädetyn alalangan kireyden korjaus tuskin menee takuuseen.

Sutut työn alussa tikin alla jäivät kaivelemaan

Risujen kohta 3 (Sutut työn alla tikin alussa, jos edellisen ompeleen lopussa leikannut langat automaatilla) jäi kaivelemaan mieltä. Ompelin siksi tuommoselle hyvin perusflanellille 20 tikkiriviä 80-vahvuisella neulalla, normaaleilla langankireyksillä, normaalilla paininjalan puristuksella, tikinpituuden oletusarvolla (2,4mm) ja normaalilla 100-vahvuisella langalla. Eli kun kaikki on mahdollisimman normaalia, niin lopputulokseen vaikuttaa oikeastaan vain koneen ominaisuudet. Käytin jokaisen tikin alussa 3–4 tikin mittaista manuaalista eestaas-ompelua ilman että sormella pidin päälilankaa paikoillaan.

Lopputulos on aika peruskauraa. Ei loistava, mutta ei kuitenkaan ansaitse niin kovaa krittiikiä kuin videolla annan. Joten anteeksi, Juki. Otan osan kritiikistäni takaisin. Tämä laatu välttää mulle, mutta silti: on tuossa hieman teilläkin parannettavaa 🙂

Kommentoi

2 kommenttia artikkeliin Kokemuksia Juki HZL-DX7 -ompelukoneesta kolmen viikon käytön perusteella

 1. Virpi Tuomivaara sanoo:

  Hei, kiitokset koneen ominaisuuksien esittelystä ja arvioinnista. Et mainitse yläsyöttäjää, joka on mm. tilkkuijoille tärkeä väline. Onko se koneeseen sisään rakennettu vai tarvitaanko erillinen ’mötikkä’? Itse hankin Pfaffin nimenomaan tuon siihen integroidun yläsyöttäjän takia, siitä on tosin jo jokunen vuosi. Kuulisin myös mielelläni miksi päätit luopua Pfaff Quilt Expressionista?

  1. Moi Virpi! Tässä mallissa yläsyöttäjä on erillinen mötikkä, ja se tulee mukana koneen vakiovarusteissa. En tosin ole vielä kokeillut sitä tässä koneessa.

   Luovuin Pfaffista hyvin turhamaisesta syystä: mä en pitänyt sen etupaneelin väristä. Se ärsytti mua joka päivä. Muutoin pidin siitä kovasti. Ja on mulla sen ominaisuuksia tässä jo vähän ikäväkin ehtinyt tulla – nimenomaan sitä kiinteää yläsyöttäjää.

   Ompelu on mulle vähän tämmöstä välineurheilua – myönnän 🙂 Mutta enköhän mä nyt muutaman vuoden näillä Jukeilla pärjää. En ole tuota Juki TL-2200QVP Mini -konettani vielä esitellytkään, millä teen tilkkutyöt. Tätä DX7:aa käytän vaateompelussa.