Blogi

Kaarevien ja vinoon leikattujen kappaleiden valmistelu tukitikkauksella

Ostin David Coffinin kirjoittaman Kindle-kirjan ”Shirtmaking: Developing Skills For Fine Sewing”. Siinä oli yksityiskohtaisesti kerrottu, mikä on ”stay stitch” sekä mihin ja miksi se kannattaa tehdä. Se toimii erinomaisesti esimerkiksi kauluksen istutuksessa, mistä tein videodemon. Käytän tikistä nimeä ”tukitikkaus”.

Tikki ommellaan kaarevan tai vinoon leikatun kappaleen reunaan pari milliä varsinaista saumaa pienemmällä saumavaralla ennen varsinaisen sauman ompelua. Kaareviin kohtiin saumavaraan leikataan tukitikin ompelemisen jälkeen koloja, jotta kaarevat saumat voidaan ohjata suorassa linjassa ompelukoneen jalan alle.

Tukitikillä ja leikattavilla koloilla siis valmistellaan kappaleet ennen niiden yhdistämistä toisiinsa. Ne estävät kankaan venymistä ja helpottavat ompelua huomattavasti. Kappaleet pysyvät ommellessa hyvin paikoillaan, ja saumaan ei tule pieniä kurttuja eikä yhdistettävistä kankaista kumpikaan ”puske” ompelukoneen jalan alla.

Jostain syystä tukitikistä ei ole halaistua sanaa Burdan miesten paidan ompeluohjeissa kauluksen istutusvaiheessa. Se on kuitenkin tosi nopea ja helppo valmisteluvaihe,  joten aion jatkossa käyttää sitä kaikissa vähänkään viistoon tai kaarevaksi leikattujen kappaleiden yhdistämisessä. Se on tarpeen eritoten aina, kun lopputuloksena on kolmiulotteinen muoto. Naisten vaatteissa yläosan prinsessaleikkaus oikein huutaa tukitikkiä: toinen kappale kupera toinen kovera, molemmat osin viistoon suhteessa langansuuntaan.

Videon lopussa tukitikki kurkistelee hieman työn oikealla puolella ja ihmettelen siinä ääneen, voisiko varsinaista saumaa ommella vähän kauemmaksi tukitikistä ilman purkamista. Kokeilin sitä videoinnin jälkeen, ja kyllähän se onnistui. Alla kuva uudelleen ommellusta saumasta, joka on tullut suoraan koneesta ennen silitystä. Siistiltä näyttää!

Kauluksen sauma oikealta puolelta sen jälkeen, kun ompelin toisen varsinaisen sauman millin kauemmas tukitikistä. Videon lopussa tukitikki hieman kurkisteli sisältä. Ei kurkistele enää.

HUOM!

  • Videossa kauluksen virkaa tekee yksi kaavojen mukaan leikattu suikale.
  • Käytän kankaasta ja toisistaan erottuvia kontrastisia lankoja sen vuoksi, että ne erottuvat tässä demossa. Oikeasti kannattaa käyttää kankaaseen mätsättyä lankaa.

Kommentoi