Blogi

Toinen Husqvarna Viking 6370 tori.fi:stä – tällä kertaa omaan käyttöön

Toinen Husqvarna Viking 6370 tori.fi:stä – tällä kertaa omaan käyttöön

Viime syksynä korjasin tori.fi:stä löytämäni Husqvarna Viking 6370:n ja lahjoitin sen Hesetan maahanmuuttajien yhteisötaideprojektin käyttöön. Tykästyin koneeseen siinä määrin, että en epäröinyt hetkeäkään, kun näin sellaisen myöhemmin syksyllä taas tarjolla.

Kone oli myös juntturassa, mikä ei ollut yllätys. Tällä kertaa jumien avaaminen vei vähän kauemmin, mutta sain kuin sainkin koneen lopulta toimimaan. Koneesta on pikkuhiljaa tullut mun suosikki, ja siksi raaskin luopua Husqvarna Viking 6030:sta, jonka möin tarvikkeineen.

Koneen työtasossa on vähän epämääristä sulamisjälkeä ja A-mallirulla on vioittunut. Muuten koneen muoviosat ovat todella hyvässä kunnossa. Myöhemmässä vaiheessa olen tilannut siistit ja ehjät osat eBaysta, joten tämä setti on nyt aivan täydellinen.

Husqvarna Viking 6370 edestä aputason kanssa
Husqvarna Viking 6370 edestä ilman aputasoa
Husqvarna Viking 6370 edestä ilman aputasoa
Husqvarna Viking 6370 aputason ja tarvikelaatikon lanssa
Husqvarna Viking 6370 aputason ja tarvikelaatikon lanssa
Husqvarna Viking 6370 ompelukone
Husqvarna Viking 6370 ompelukone
Husqvarna Viking 6370 -ompelukone takaa, A-mallirulla paikoillaan. Muovinen moottorin kansi on hyvässä kunnossa.
Husqvarna Viking 6370 -ompelukone takaa, A-mallirulla paikoillaan. Muovinen moottorin kansi on hyvässä kunnossa.
Husqvarna Viking 6370, ompelukone
Husqvarna Viking 6370, ompelukone
Husqvarna Viking 6370
Husqvarna Viking 6370
Husqvarna Viking 6370 vasen pääty, paininjalan puristuksen säädin
Husqvarna Viking 6370 vasen pääty, paininjalan puristuksen säädin
Husqvarna Viking 6370 oikea pääty, käsipyörä ja puolausmekanisimi. Päädyn muovinen kansi on todella hyvässä kunnossa.
Husqvarna Viking 6370 oikea pääty, käsipyörä ja puolausmekanisimi. Päädyn muovinen kansi on todella hyvässä kunnossa.
Husqvarna Viking 6370 ompelukoneen lisätarvikkeita. Alarivissä uudempiin koneisiin tarkoitetut jalat toimivat myös, samoin yläsyöttäjä.
Husqvarna Viking 6370 ompelukoneen lisätarvikkeita. Alarivissä uudempiin koneisiin tarkoitetut jalat toimivat myös, samoin yläsyöttäjä.

Husqvarna Viking 6370 -ompelukoneen huoltovideoita

Tein tämän konemallin huollosta muutamia videoita. Alla olevasta soittolistasta näet seuraavat videopätkät:

 1. Paikoilleen jumittunut paininjalan tanko
 2. Vetohihnan perushuolto
 3. Jäykän ommelvalintanupin avaaminen
 4. Jumittuneen tikinleveys- ja napinläpimekaniikan avaaminen
 5. Sukkula- ja puolapesän täysputsaus
 6. Toimiva kone huollon jälkeen

Lue myös

Husqvarna Viking 6370 – Yleisiä ongelmia


HUOM! Olen lopettanut korjaushommelit, joten huoltamiseen liittyviin kysymyksiin vastaukset löytyvät asiaan vihkiytyneestä groups-io-ryhmästä ja ao. Technical Briefing -oppaasta.

Lataa Technical Briefing

Lataa Husqvarna Viking 6370 -käyttöohje

Kommentoi

9 kommenttia artikkeliin Toinen Husqvarna Viking 6370 tori.fi:stä – tällä kertaa omaan käyttöön

 1. Marjo sanoo:

  Hei!
  Ompelen itsekin tällä konemallilla ja täytyy kyllä sanoa että ennen tehtiin hyviä ompelukoneita. Tämä kestää ja kestää kun välillä vähän huoltaa.. 🙂
  Sen verran noista kuvateksteistä että koneen vasemmassa päädyssä oleva rulla on paininjalan puristuksen säätö, ei ylälangan kireyden säädin. Se löytyy koneen etupuolelta.

  1. Kiitos Marjo. Se tosiaan on paininjalan puristuksen säätö. Ajatusvirhe 😀

 2. Lotta sanoo:

  Olemme tässä föönillä ja öljyllä elvyttäneet mummon vanhaa 6063-mallista konetta, joka tuntuu olevan melko identtinen tämän kanssa. Vaikuttaa lupaavalta, ja jumiutuneita namiskoja on saatu pikkuhiljaa käyttöön. Kone on kuitenkin melko äänekäs, ja paikallistimme äänen lähteen siihen valkoiseen osaan, jossa on kolo puolakotelolle. Se heiluu selkeästi, vaikka sen kiinnitysruuvit ovat täysin kireällä. Osaatko sanoa, onko tämä normaalia? En oikein keksi, mistä se olisi kulunutkaan. Silmämääräisesti osat näyttävät hyväkuntoisilta.

  1. Lotta sanoo:

   Anteeksi, siis 6360 🙂

  2. Näiden koneiden äänissä on eroja. Edellinen huollokkini 6230 oli niin pehmoinen, että olisi pitäny vaikka nauhoittaa sitä ääntä ja laittaa Spotifyyn 😀

   Tässä 6370:ssa sukkularakenne piti kuvailemaasi tosi kovaa rolinaa kun sukkula ja puolapesä pääsivät liikkumaan sukkulankannen alla liikaa. Sukkulankansi on siis se valkoinen kehikko, mikä on kolmella ruuvilla kiinni kannatintangoissa. Sain koneen kuitenkin hiljennettyä säädylliseksi. Mainitsemasi ”ominaisuus” kuulostaa samalta oireelta.

   Sen sukkulankannen kuuluu vapaasti pikkuisen heilua silloinkin kun ruuvit ovat kiinni. Niitä ruuveja liikaa kiristämällä ei tee mitään muuta kuin hajottaa koko kannen – se on kuitenkin muovia. Ihan normaali ruuvikireys riittää. Pointti ei siis ole niiden kannen ruuvien kireys vaan se, miten korkealla ne sukkulankannen alla olevat kannatintangot ovat. Ne tangot ovat omilla ruuveillaan kiinni koneen rungossa. Niiden säätäminen pitää tehdä tosi tieten, koska muuten ollaan ihan kusessa sen rolinan kanssa. (opin tämän kantapään kautta… siitä EI ole blogissani halaistua sanaa)

   Kyseisen huoltotoimenpiteen nimi on ”Shuttle Cover Clearance”, ja se löytyy Technical Briefingistä sivulta 94.

   Varoituksen sana: Sitä varten täytyy olla niin sanottu ”mushroom gauge” eli tattimittari. Ilman sitä jos avaa sukkulankannen kannatintankojen kiinnitysruuveja (Techinical briefingissä sivulla 94 mainitut 9/14-ruuvit) niin uudelleensäätämisestä ei tule mitään.

   Askartelin itse mittojen mukaisen lätkän mattoveitsellä, superliimalla ja hiomapapaperilla vanhasta kirjastokortista. Siihen tarvitsee pitkää pinnaa ja mikrometriä. Omatekoinen lätkä toimi säällisesti, mutta sitten Ompeluelämää-FB-ryhmän kautta mua lähestyi ammattilaiskorjaaja ja möi mulle itsellään ylimääräisenä olleen mittarin. Se on siis tuollainen prikan näköinen metallirinkula, minkä paksuus ja halkaisija ovat just eikä melkein. Paksuus etenkin on tosi tarkka, koska se määrää sen, minkä verran sukkulanpohjan ja sukkulankannen väliin jää tilaa sille sukkulalle. Halkaisija ei ole ihan niin nokon nuukaa, kunhan lätkä pyörii hyvin tuossa mustan sukkulapohjan sisällä olevassa pienessä urassa (ks kuva ao linkistä).

   Ja tosiaan, sen muovisen sukkulankannen kuuluu hieman hölskyä.

   Tässäpä linkit:

   Techinal Briefing (s. 94): https://drive.google.com/open?id=1pipypDRW4ad3xel9PU5f428oN8d1u9LP

   Oikea tattimittari ja sen mitat: https://www.vikatikki.net/wp-content/uploads/2017/05/tattimittari.jpg

   Itse tehty ja ammattilaiselta ostettu: https://www.vikatikki.net/wp-content/uploads/2017/05/tattimittari-omat-versiot.jpg

 3. Anneli sanoo:

  Googlasin vanhaa konettani, josta harkitsen luopumista. Paljonkohan olisi kohtuullista pyytää 6370stä?

  1. Hei Anneli! Kaikkea kympin ja kahdensadan välillä. Kympin koneessa ei ole kaikkia lisäosia ja nappulat ovat jumissa eikä mallirullan istukan ja langanvetäjän liu’un kunnosta ole takeita. Kahdensadan kone on vastikään ammattilaisella huollettu, kaikki toimii hyvin, mikään ei ole jumissa ja siihen kuuluu kaikki lisäosat sekä toimivuustakuu. Ammattifirmasta ostettu täysi setti saattaa olla jopa 400 euroa vuoden takuulla. Mä voisin olla kiinnostunut ostamaan. Jos haluat, niin laita spostiin kuvia ja tarkempia tietoja, kiitos: pasi (ät) http://www.vikatikki.net

 4. Seija sanoo:

  Hei
  Löysin Husqwarna 2000 6360 koneen kaatolavalta. Kuskasin kotiin. Moottori toimi, kaikki nappulat jumissa. Olen näillä sinun ohjeillasi ”korjannut” konetta vähän kerrallaan. En tiedä tuleeko tuosta löydöstäni koskaan käyttökonetta, sen takalevy, jossa lankarullien paikat hieman hajonnut ja pysyy vain teipillä kiinni ja käsipyörässä on pieni halkeama. Koristerullissa on kaikki kolme nipukkaa ehjiä. Olen saanut 2 kolmesta jumissa olleesta säätönapista toimimaan. Pakki puuttuu vielä.
  Minulla on ollut käytössä CRC 5-56 onkohan se ollenkaan edes sopiva lukittuneiden ompelukoneen osien avaamiseen? Vai olenko aiheuttanut vain lisävahinkoa jo muutenkin murjotulle koneelle?

  1. Moi Seija! Hienoa, että paneudut vanhan Huskin korjaamiseen. Tulet saamaan siitä hyvän koneen itsellesi. Bill Hollmanin kirjoittamassa ”Service Proceduressa” mainitaan, että CRC 5/56 on ihan ok. Ei huolta sen suhteen.

   Mitä tulee jumiutuneen pakin avaamiseen, niin siihen liittyy luonnollisesti tikinpituusmekanismi (Techinical briefingissä s. 26). Se avautuu lämmittelemällä, CRC 5/56:lla ja öljyllä. Toinen kohta on ”reverse arm” -palikka, jonka liike akselinsa ympärillä saattaa olla jumissa. Jos käytät lämmittelyyn föönin sijasta poltinta, kuten minä nykyään,, niin VARO JOUSIA JA MUOVIOSIA ja tohottele vähän kauempaa, ettei paikat pala!

   Tällä videolla kohdassa 1:52 näkyy kohmea liike, mikä aiheuttaa sen, että kun pakin painaa pohjaan, niin se ei meinaa palautua. Samaisella videolla kohdassa 30:10 näet miten sen kuuluu liikkua ja loksahdella.

   Näet siihen palikkaan liittyvät muut yleiset tikin hienosäädöt Technical Briefingissä sivulla 108 ja 109). Eli kun sitä kohtaa tässä kohtaa kuitenkin viritellään ja vetkutellaan, niin noiden sivujen ”Requirements” -testit on hyvä tehdä ja tehdä tarvittavat hienosäädöt ohjeiden mukaan.