Blogi

Husqvarna Viking 6370 – Yleisiä ongelmia

Husqvarna Viking 6370 – Yleisiä ongelmia

Löysin tori.fi:stä Husqvarna Viking 6370 -ompelukoneen. Myyjä sanoi, että koneella oli kuulemma juuri ommeltu ja että se toimisi hyvin. Noh. En epäile, etteikö sillä olisi ommeltu vähän aika sitten, mutta on eri asia, minkälaista jälkeä se teki. Tsekkaa nämä asiat ja vältä isot ongelmat.

Ommelvalintakiekko oli jumittunut sinisen kohdalle, pakkinappula oli juntturassa, tikinpituusnappi oli tosi raskas, ja napinläpiohjelma ei mennyt päälle, koska myös tikinleveysnappula oli osin jumissa. Tikin leveyttä pystyi muuttamaan, mutta se nappi ei noussut ulospäin, mikä aktivoi napinläpiohjelman.

Jälleen kerran fööni ja teflonpohjainen sprayöljy tepsivät, vaikka jumien avaamiseen meni tällä kertaa kokonainen päivä. Suihkutin öljyä yhteen jumikohtaan kerrallaan ja pidin pinseteillä pientä kangastilkkua sopivissa kohdissa, ettei öljy levinnyt joka puolelle koneen sisään. Sen jälkeen lämmitin kohtaa hieman föönillä. Sitten tosi varovasti lähdin nitkuttelemaan nappuloita auki. Kun kohdat pikkuhiljaa avautuivat, niin lisäsin puhdasta spray-öljyä ja pyyhin ylimääräisiä likaisia öljyjä pois. Toistin tätä öljy/fööni/nitkuttelu/pyyhkiminen -settiä niin monta kertaa (ehkä 8–10 per namikka), kunnes jumi oli avautunut ja nappulat liikkuivat kevyesti.

Muoviosat isoin ongelma

Pahimmat ongelmat näissä koneissa liittyvät mallirullan istukkaan ja langannostajan liukuun: ne on tehty muovista. Jos ne ovat murtuneet, niin koneen korjaus on arpapeliä, koska kaikkia osia ei ole enää saatavilla. Myös korjauskustannukset nousevat aivan eri lukemiin. Olin onnekas: tässä yksilössä ne olivat kunnossa.

Yleisten ongelmien tarkistus Husqvarna Viking 6000 -sarjan koneissa

Näytän videolla, miten tarkistat osien toiminnan ja kunnon.

Oli vähän muutakin hommaa

Tässä koneessa piti ajastaa myös sukkula ja alasyöttö, hioa pistolevyn reiän reunat sileiksi sekä säätää ylälangankireys uusiksi. Tulee tuo Husqvarna Viking 6000 -sarjan ompelukoneiden Technical Briefing -opus tutuksi.

Eli on hyvä varautua myös vähän isompaan remppaan.

Tarvikkeet kortilla

Koneessa oli vain yksi mallirulla. Yhden tilasin eBaysta ja yhden sain Ompeluelämää-Facebook-ryhmän jäseneltä, joka lähetti myös työtason. Iso kiitos hänelle! Koneen mukana ei tullut kuin yksi jalka, mutta olen nyt haalinut niitä vähän sieltä sun täältä. Tradera.comista tilaamani jalkasetti tulee postitse lähiaikoina.

Hyvään tarkoitukseen

Minulla on itselläni koneita jo omiin tarpeisiin, eikä kaappeihin enää mahdu useampia. Korjausprojekti on ollut todella opettavainen ja mukava. Nyt kun kone on kunnossa, niin lahjoitan sen nuorille turvapaikanhakijoille / maahanmuuttajille.

Kuvia

Edestä työtason kanssa
Kone edestä ilman työtasoa
Takaa ilman lisälevyä
Takaa työtason kanssa
Oikea pääty. Alareunassa näkyy voimavaihdekytkin, joka on samalla puolauslaite.
Vasen pääty

Lue myös

Husqvarna Viking 2000 Model 6030

Liitteet

Husqvarna Viking 6370 -manuaali

husqvarna-viking-6370-manual-fi-web.pdf, 11 MB, 28.8.2016

pdf

Kommentoi

10 kommenttia artikkeliin Husqvarna Viking 6370 – Yleisiä ongelmia

 1. Irina sanoo:

  Kiitos käyttöohjeesta! Se tuli tarpeeseen. Mä sain tämän koneen perintönä ja pari kangasta odottelee innokasta ompelijan alkua. Tämä vaan alkoi tökkiä alkuunsa.
  Onko sulle vielä tullut vastaan sellaista ongelmaa, että puolauksen jälkeen puolaustoiminto jäisi päälle? Ennen puolausta toimi ihan ok.

  1. Ei ole tullut vastaan, mutta arvelen tietäväni, mistä se johtuu: pieni metalliväkänen, joka on siinä puolaa pyörittävässä tapissa, on jumiutunut pohjaan. Laita siihen tippa tuoretta öljyä ja lämmitä sitä föönillä. Siinä on sama juttu kuin näissä vanhemmissa koneissa yleensä: vanhat öljyt ovat muuttuneet liimaksi.

 2. HL sanoo:

  Hienoa työtä teet, kun jaat tietoa suomeksi, noi on harrastajalle haastavia koneita. Jostain syystä toi 2000/6xxx kulttimaine nostattaa kaikenlaisten myyjien hintoja ”pientä huoltoa vailla” ” toimii” ” en ole kokeillut” ”en osaa ommella” Kuitenkin niitä näkymättömiä ongelmia riittää: jumit, istukka, liuku, neulatangon muovi, johtojen katkokset, kaikki kalliita korjattavia ja mallirullat/painijalat ym. puuttuu.

  ps. Bill on sitämieltä, että napiläpinuppia saa kiertää vain eteenpäin:
  ”IT will rotate either way. YOU should only rotate it clockwise if you want to stay out of trouble. It goes all the way around when on buttonhole. 1-2-3-4-0.”

  1. Kiitos kommentista. Hyvä tietää tuo napinläpiasia. Ja juu, tänään juuri yritin parhaani mukaan selvittää, miksi kone, jossa on kaikki lisäosat tallella, muoviosat ehjiä ja mallirullaistukka ehjänä on kovin eri asia kuin samanlainen kone, jossa on muoviosia lohki, mallirullaistukassa halkeama eikä oikein mitään tarvikkeita. Molemmissa kaikki nupit jumissa. Toisesta voi maksaa muutaman kympin, toisen arvo on oikeastaan niin alhainen kuin vain ilkeää tarjota. Hassua on myös se, miten pas***sena jengi joskus myy niitä. Mutta no, harrastuksensa kullakin.

   1. k sanoo:

    Onko paininjalat, vetoketjupaininjalat, puolat ja ylipäänsä tarvikkeet mallikohtaisia? Käykö husqvarnan paininjjalat, puolat tai muut tarvikkeet esim Husqvarna Viking 6170:n Husqvarna Viking 3600:een tai singerin koneeseen?

    1. Koneita ja lisätarvikkeita on niin paljon, että jo pelkästään Husqvarnan osalta tän tiiviimmin asiaa tuskin voi esittää: https://www.sewingpartsonline.com/husqvarna-viking-sewing-machine-presser-feet.aspx 😀 Hyvä on tietää, että tuo metallinen pikaistukka (https://www.sewingpartsonline.com/shank-viking-5610-sewing-machine.aspx) sopii E-ryhmän koneisiin, jolloin siihen käy kaikki D-ryhmän paininjalat. Ryhmä E ja D nielevät samanlaisia puolia. Metalliset ja muoviset käyvät ristiin, kunhan koko on oikea, eli nää tän tyyppiset: https://www.sewingpartsonline.com/bobbins-viking-10-pack-4114401.aspx

     Singeristä en osaa sanoa mitään.

  2. Pitää muuten kiittää ja kehaista. Kiitos Jukka P:lle, jolta sain FB:ssa vinkin, että lämmitys on hyvä tehdä butaanipolttimella, kunhan varoo muoviosia ja jousia. Ja omia sormiaan. Sillä saa pistemäisen lämmön nopeammin. Ostin sellaisen ja avot, että homma on nopeutunut! Olen tässä samalla opetellut myös noiden mekanismien irrotusta ja koneen ”räjäytystä” ihan palasiksi sekä kasaamista takaisin. On tullut osat ja paikat hyvinkin tutuksi. Saa myös paljon puhtaampaa, ja ommelvalinta toimii sen jälkeen kuin vettä vaan.

   1. Heidi Ikonen sanoo:

    Moikka,
    Meillä oli ommelvalitsin jumissa ja otimme takalevyn irti ja rasvasimme sen ja saimme koneen toimimaan, mutta tuli pieni onglema Taaksesyöttönasta ei enää tominutkaan. Mahtaako sinulla on hyvä neuvo siihen missä vika, mitään irtoosia ei löytynyt. Onko hyvää neuvoa tai jopa räjäytyskuvaa ?

    1. Moi Heidi! Mitäs veikkaan, että mun ohje on ? hahahahahah lämpöä ja öljyä ja kevyttä nitkuttelua. Eli sama ohje kuin moneen muuhunkin. Se pituudensäätönuppi ja kehä lähtevät vetämällä ulos. Se pakkinappi ei lähde. Kannattaa laittaa tikinpituus aika maksimiin ja vetää sitten, jotta napissa on ”painovaraa”. Kun sen ”kiertonupin” saa pois, niin sinnekin voi sitten juureen laittaa tippasen öljyä ja lämpöä perään. Sit vaan pikkuhiljaa nitkuttelee puolelta ja toiselta. Käytän nykyään lämmittäessä butaanipoltinta, mutta sen kanssa on oltava varovainen, ettei polta paikkoja 🙂

     Osa on piirretty Technical Briefingiin selvitykseen sivulle 26. Oletan, että olet tutustunut opukseen. Jos et, niin sen voi ladata tästä artikkelista vähän ylempää kohdasta ”Oli vähän muutakin hommaa”.