Blogi

Ompelukoneen alusmatto

Ompelukoneen alusmatto

Tukeva matto ompelukoneen alla estää resonointia ja hiljentää siten huomattavasti ompelukoneesta syntyvää ääntä. Etureunan taskuissa sakset ja pienet tarvikkeet pysyvät näppärästi käden ulottuvilla.

Maton mitat ja materiaalit

  • pohjakangas 60 x 52 cm
  • kovikehuopa 60 x 40 cm
  • ohut vanulevy 60 x 52 cm
  • päälikangas 60 x 52 cm
  • taskut kaavojen mukaan
  • 3 metriä vinonauhaa

Käytin pohjakankaana vaaleanharmaata PVC-tyyppistä keinonahkaa (irtopala Eurokankaasta). Materiaali estää maton liukumisen pöydällä. Päälikangas on liukaspintaista sisustuskangasta, että langanpätkät eivät tartu siihen.

Leikkaa kankaat ja lado ne alla olevan kuvan mukaisesti seuraavaan järjestykseen:

  1. alimmaiseksi pohjakangas oikea puoli alaspäin
  2. toiseksi kovikehuopa yläreunaan tasaten
  3. kolmanneksi vanulevy
  4. päälimmäiseksi päälikangas oikea puoli ylöspäin
Kankaiden kakutus
Kiinnitä kerrokset toisiinsa neulaamalla. Aloita keskeltä ja etene reunoja kohden. Käytin hakaneuloja.

Tikkaa kerrokset kiinni toisiinsa haluamallasi tilkkuilutekniikalla. Tähän sopii vaikkapa Free Motion Quilting. Itse olin uskollinen kankaan kuosille ja tikkasin suoraan pystylinjojen mukaisesti. Kankaat liikkuvat vaikka kuinka käyttää yläsyöttäjää, joten trimmaa reunat pyöröleikkurilla.

Taskut

Tein eteen kolme taskua raitojen mukaan (4 + 6 +3 raitaa) että sain paikkoja vähän eri kokoisille tavaroille.

Voit tehdä haluamasi kokoisia taskuja siten, että alareunassa A+B+C=60 cm + saumavarat, jotka on merkattu kuvaan oranssilla viivakuviolla. Kappaleiden yläreunat ovat reunoilta 2 cm leveämpiä kuvan mukaan. Palojen korkeus on 11 cm saumavaroineen. Kokoa kolmesta erillisestä kappaleesta kaksi tällaista kaarevaa vastakkaista taskusuikaletta. Saumakohdat on merkattu vaaleansinisellä katkoviivalla. Käytä toista taskusuikaletta kaavana leikatessasi vanuleyvä. Lado päällekäin ja tikkaa samoin kuin matto-osa.

Kun olet tikannut taskusuikaleet ja vanulevyn kiinni toisiinsa, ompele taskuosan yläreunaan vinonauha. Kiinnitä sen jälkeen taskusuikale matto-osan alareunaan alueelle, missä ei ole huopakoviketta. Päälitikkaa taskujen pystysaumat alareunasta alkaen vinonauhaan saakka. Tee saumojen yläosaan napakat vahvistustikit.

Miten vinonauha kiinnitetään?

Sherri Bain Driver näyttää, miten se tehdään.

Sherri ompelee nauhan takaosan kiinni käsin.


Kiinnitin kantin nipsuilla

Minä tein hieman toisin. Ompelin vinonauhan etupuolen samoin kuin Sherri yo. videolla näyttää, mutta sen jälkeen käänsin nauhan takapuolelle ja asetin sen siellä hieman sauman yli niin että se peittyy ja kiinnitin verhonipsuilla.

Ompelin stitch in the ditch -jalalla

Nipsukiinnityksen jälkeen ompelin koneella vinonauhan takapuolen kiinni päälipuolelta. Käytin ”stitch-in-the-ditch”-jalkaa ja siirsin neulaa 1,5 milliä oikealle kohti ulkoreunaa. Olen päälitikkauksen suuri ystävä, ja näin myös vinonauhan takaosa kiinnittyy varmasti.

Magneetti alakulmaan

Ompelin maton oikeaan reunaan taskujen yläpuolelle vanhoista housuista säästämäni nahkaläpän, jonka alle laitoin vahvan litteän magneetin (Purin taannoin tietoturvasyistä vanhan tietokoneeni kovalevyn, ja sen sisältä löytyi supervahva litteä magneetti. Nyt sekin löysi paikkansa.)

 

Kommentoi