Blogi

Lempparipaidan kopiointi

Lempparipaidan kopiointi

Vanha lempipaitani tuli tiensä päähän. En laittanut sitä kierrätykseen, saati roskikseen! Purin paidasta napit hyvään talteen ja leikkasin kappaleet huolella irti toisistaan. Näin sain kaavat uuteen lempipaitaani – ja moniin tuleviin.

Mun aivokapasiteeetti ei riittänyt pohtimaan, miten teollisuuskoneella tehdyt katesaumat pitää huomioda leikkaamisessa. Niiden sauma kun on nurjalta katsottuna eri paikassa kuin oikealta puolelta katsoessa. Päätin sitten mennä fiiliksen mukaan. En myöskään jaksanut purkaa paitaa. Leikkasin paidan kappaleiksi seuraavassa järjestyksessä:

  1. Leikkasin kalvosimet irti hihoista
  2. Leikkasin kylkisaumaa pitkin kainaloon ja aina hihansuuhun saakka. Leikkasin katesauman viereltä siten, että katesauma jäi selkäkappaleen ja hihan takaosan puolelle.
  3. Tein pienellä saksien nipsaisulla kohdistusmerkin hartiakappaleen päätyyn olkapään kohdalle siten, että jälki jäi sekä hartiakappaleeseen että hihan pyöriön yläreunaan. Yo. kuvassa ylemmät nuolet.
  4. Tein samanlaisen kohdistusmerkin etukappaleen puolelle n. 5 sentin päähän kainalosta. Yo. kuvassa alemmat nuolet.
  5. Leikkasin hihan irti miehustasta siten, että katesauma jäi hartiakappaleeseen ja miehustaan.
  6. Nipsautin kohdistusmerkin alakaulukseen siihen paikkaan, missä se kohtaa hartia- ja etukappaleen sauman.
  7. Leikkasin kauluskokonaisuuden irti miehustasta.
  8. Nipsautin kohdistusmerkit alempaan kaulukseen niihin kohtiin, jossa yläkaulus  menee sen sisälle. Vasta sitten leikkasin osat erillisiksi kappaleiksi.
  9. Leikkasin selkäkappaleen irti hartiakappaleesta. Katesauma jäi hartiakappaleeseen.
  10. Leikkasin etukappaleet irti hartiakappaleesta. Katesauma jäi hartiakappaleeseen.

Kohdistusmerkkien nipsauttaminen on muistettava tehdä ennen saumojen leikkaamista, muutoin paidan ompelu saattaa olla vähän hankalaa. Hihan pyöriöön (hihakappaleen yläosan kaarevaan reunaan) ei saa jäädä katesaumaa, muutoin hihan syötösvara ei ”vapaudu”. Vaikuttaisi siltä, että katesauma voi sen sauman osalta jäädä hartia- etu- ja taka-kappaleisiin.

Lopuksi saumuroin raa’at reunat, jotta kaavat eivät lähtisi rispaantumaan. Ompelin kohdistusmerkkeihin siksakkia, jotta ne erottuvat kunnolla.

Viime kesänä Joensuun Iso Myystä ostamani kangas oli tarkoitukseen just sopiva. Kootessa huomasin, että paidan kaulus vaatii hieman säätämistä, mutta muutoin olen tekeleeseen oikein tyytyväinen. Mitä olette mieltä?

2016-02-01 15.53.52-1
Tuli aika sopiva.

Ompeluvinkkejä

Iso kiitos Sinikalle Ompeluelämää-FB-ryhmästä, jonka vinkki hihojen istutukseen todella toimi! Jatkossa istutan hihat aina tuolla viisiin.

Kommentoi