Blogi

Farkkupaita uusilla kaavoilla

Farkkupaita uusilla kaavoilla

Blogailu on jäänyt kaiken muun puuhastelun jalkoihin, olen pahoillani. Olen kuitenkin ommellut vähän yhtä sun toista. Vuoden alkupuolella valmistui farkkupaita kankaasta, jonka ostin ystäväni kanssa kimpassa viime kesänä ”marttailupäivää” varten.

Kangas sai odottaa inspistäni siis aika kauan. Talvella löysin Burdan syksy/talvi 2014–2015-katalogista mukavasti istuvan näköiset miesten paidan kaavat. Ne näyttäisivät löytyvän myös kevät-kesä 2015 -katalogista sivulta 507 syksy2015–talvi2016-katalogista sivulta 504 (hemmetti soikoon, kun ne deletoi noita filuja ja linkit kuolevat!).

burda-6874
Burda-kaavat nro 6874 löytyvät myös syksy2015–talvi2016-katalogista sivulta 504 ja ne ovat tilattavissa ompelijanmaailma-fi:stä

Kun paita oli lähes ommeltu, olin ihan pihalla, millaiset taskut siihen tekisin. Googlailun ja Pinterest-selailun tuloksena päätin tehdä Wrangler-tyyppiset tikkaukset ja vinksallaan olevat taskut. Tummansinisissä napeissa on valkoinen lanka.

Wranglerin inspispaita Pinterestissä.

Tämä kaava osoittautui tosi hyväksi. Malli on sopivan ”liikkuva” ja kaulus on just eikä melkein. Suosittelen!

Kommentoi

2 kommenttia artikkeliin Farkkupaita uusilla kaavoilla

 1. Teemu sanoo:

  Todella siistin farkkupaidan olet ommellut. Toimii itselleni loistavana inspiraation lähteenä, koska housujen ompelun lisäksi ajattelin ryhtyä tekemään myös paitoja itselleni. Miten on, jouduitko muokkaamaan paljon Burdan kaavoja, että paidasta tuli istuva? Housuja kaavoitan itse, mutta paitojen kohdalla ajattelin käyttää ainakin alkuun valmiskaavoja.

  1. Moi Teemu, ja kiitos kommentistasi. Joudun aina pidentämään paidan helmaa. Sitä varten kaavoissa on yleensä merkitty viiva, mutta ellei ole, niin leikkaan kaavan jostain vyötärön hujakoilta ja lisään siihen noin 5 senttiä. Joskus kavennan hieman hihaa. Muita muokkauksia en yleensä ole tehnyt.

   Kannattaa tsekata jostain sopivasta valmispaidasta selkäkappaleen + olkakaarrokkeen yhteiskorkeus selän keskeltä ja verrata sitä mittaa kaavojen kappaleiden vastaaviin pituuksiin. Oman selän mittaaminen kun on aika hankalaa 😀

   Burdan kaavat ovat aika regular-tyyppisiä mitoitukseltaan. Ottobre Design Family -lehden kaava ”Four Fellows” lehdessä numero 7/2017 on vähän armeliaampi. Vinkiksi, että Ottobre Design Family -lehtiä voi tilata irtonumeroina heidän nettikaupasta.

   Männermode Nähen ja Männerkleidung Nähen -kirjoissa on hyviä kaavoja, mutta ne kaavat ovat ihan super-slimmejä.

   Ja mitä tulee kauluksen ompeluun, niin olen keränny paidan kauluksen ompelusta aivan täydellisen YouTube-playlistin. Suosittelen seuraamaan sen ohjeita, koska noi mun vanhat videot ovat semmoisia, etten itsekään tee enää niin 😀

   David Coffinin Shirtmaking-kirja on todella hyvä! Siinä on ehkä miljoona hyödyllistä vinkkiä.