Blogi

Kirja: Patternmaking for Menswear

Kirja: Patternmaking for Menswear

On ollut hankalaa löytää miesten ajankohtaisten vaatteiden kaavoja. Burdalla on kova yritys, mutta silti useimmissa housuissa tuntuu olevan vähän väärän levyiset lahkeet ja paidoissa oudon malliset kaulukset. Teinikaavoissa on jotain kivaa, mutta moni juttu niissä menee vähän överiksi – mä oon kuitenkin aika tavallinen aikuinen mies. Niin oletan.

Turha valittaa, koska todellisuus on se,  että miesten vaatteiden kaavatarjonta ei ole kovin hääppöinen – kuten tuskin niiden kysyntäkään. Kaavat on tehtävä itse.

Olen jonkun verran jo muokannut valmiskaavoja mutu-tuntumalla. Mulla ei kuitenkaan ole mitään hajua siitä, miten kaavoja oikeasti muokataan saati siitä, miten kaavat ylipäätään tehdään.

Kirja Amazonista

Tilasin Amazonista aivan mahtavan miesten vaatteiden kaavoitusta valaisevan kirjan: Patternmaking for Menswear. Kirja on julkaistu 2013, eli se on ihan tuore. Kirja on myös taitettu hienosti:  se näyttää just siltä, mitä siinä sanotaan.

Kirjan alussa on lyhyt mutta juuri mun tarpeeni kattava taustoitus miesten vaatetuksen ja vaateteollisuuden kehityksestä historian saatossa. Se on hyvää lukemista kenelle tahansa. Historiantuntemukseni ei ole hurrattava, mutta osaanpahan sanoa I ja II maailmansodista nyt ainakin sen, että niiden aikana kehitettiin miesten vaatteiden standardikokotaulukot ja niiden mukaiset peruskaavat. Nopea tarve suuren sotilasjoukon vaatettamiseksi johti myös siihen, että perustettiin vaatetuotantoa sääteleviä organisaatioita. Kun valmistajilla oli käytössään säädeltyjen standardien mukaiset kokotaulukot, pystyi armeija tilaamaan useammilta toimittajilta keskenään tasamittaista tavaraa.

Minä olen apina

Mielenkiintoista, että kokotaulukot eivät ole maailmasotia vanhempi keksintö. Sitäkin mielenkiintoisempaa olisi tietää, kuka on se standardimies, jonka mukaan taulukot on tehty. Meinaan vaan, että kun kroppani mittoja vertaa standardimieheen niin minä olen lättäpäinen, pitkäselkäinen, persjalkainen, roikkokätinen…

Kuva: flickr.com/tomsaint
Kuva: flickr.com/tomsaint

Samalla taisi löytyä syy, miksi vihaan vaatteiden sovittamista kaupassa – ne kun on tehty ihmisille.

Basic Slopers

Tunnollisten mittausten jälkeen olen tekemässä itselleni basic sloperseja. En tiedä, mikä on niiden suomenkielinen vastine. Kyse on mittojen mukaan tehdyistä peruskaavoista, joiden pohjalta muokataan oikean vaatteen kaavat.

Kirjassa on vaiheittaiset ohjeet kolmen basic sloperin tekemiseen: Basic Upper Body Sloper eli ylävartalon peruskaava, Basic Sleeve Sloper eli hihan peruskaava ja Basic Pant Sloper, eli housujen peruskaava. 320 sivuun mahtuu kaikkiaan seitsemän paidan, kuusien housujen ja seitsemän erilaisen takin kaavojen teko-ohjeet kolmea basic sloperia muokkaamalla. Kuulostaa ja näyttää yksinkertaiselta. Saa nähdä.

Ompeluohjeet puuttuvat

Kirjassa keskitytään nimenomaan kaavoitukseen. Siinä ei kerrota työjärjestyksestä mitään eikä siinä neuvota, miten sepalus tai hihansuuhalkio ommellaan. Ei se mitään, niitä varten mulla on omat opukset, ja esittelen yhden vähän myöhemmin.

Kommentoi

7 kommenttia artikkeliin Kirja: Patternmaking for Menswear

 1. Marika sanoo:

  Jos kaavoitus kiinnostaa enemmän, suosittelen lämpimästi työväenopiston kaavoituskursseja! Olen itse käynyt housukaavakurssin enkä koskaan oppinut itsenäisesti kaavoittamaan (tosi vaikeaa), mutta sen opin, miten olemassaolevia kaavoja muokataan – esim. muutetaan mainitsemaasi lahkeiden leveyttä. Välillä uskallan jopa ostaa alesta kokoa liian isot housut ja pienennän ne kotona kaavakurssin ohjeiden mukaan, toimii 🙂

  1. Kiitos vinkistä! Kiva, että olet päässyt hyödyntämään kurssin anteja onnistuneesti. Espoon työväenopistolla on kuin onkin just alkamassa saumuriompelu- ja kierrätysmuotiompelukurssit. Musta kuitenkin tuntuu, että olen enemmän omatoimista tyyppiä.

 2. Matti Ojanen sanoo:

  Tervehdys! Selailin tuota kirjaa Amazonin sivuilla, mutta siitä ei käynyt ilmi, löytyykö kirjasta miesten vekkihousujen (perus)kaavaa… Sellaiset korkeahkolla vyötäröllä ja kahdella vekillä per lahje – sellaista kaavaa olisin vailla. Mahtaako tällaisiin löytyä tietoa kirjasta? Muuten kyllä tuon vähäisen selailun perusteella kirja vaikuttaa kiinnostavalta. Mistä voi hankkia tuollaisen viivaimen kaavan piirtämistä varten?

 3. Moi Matti! Tän kirjan kaavat ovat ylipäätään tosi hoocee-tavaraa – ne pitää piirtää itse omien mittojen mukaan tehtyjen ns. slopereiden pohjalta. Tässä ei siis ole valmiita kaavoja. Ja ohjeet taitavat olla vain farkkujen kaavojen tekemiseen.

  Burdan syksy-talvi 2014-2015-kirjassa näyttäisi sivulla 494 olevan kuvailemasi kaltaiset miesten vekkihousut. http://catalog.ompelijanmaailma.fi/ERW-HW-2014-15/index.html Suoraan sanottuna mä lähtisin tekemään niiden pohjalta.

  Kandee nopeasti tehdä pikapöksyt halvasta raakapuuvillasta ja kokeilla vyötärön korkeutta. Jos se ei tunnu tarpeeksi korkealta, niin netistä löytyy googlaten hyvin ohjeita, miten housujen kaavoja muokataan. Esim. täällä on aika hyvin kohdassa #5 miten vyötäröä lasketaan kauttaaltaan. Käänteisellä tekniikalla sitä sitten (varmaan) myös korotetaankin 🙂 http://cationdesigns.blogspot.fi/2013/09/pants-pattern-alterations.html

 4. Aijuu, ja noita viivaimia saa Amazonista tilattu. Sellainen myyjä kuin Well Made Tools on aika hyvä. Tavara tulee Briteistä, eli ei tarvi tullin kanssa vehtailla. http://www.amazon.co.uk/gp/aag/main?ie=UTF8&asin=&isAmazonFulfilled=&isCBA=&marketplaceID=A1F83G8C2ARO7P&orderID=&seller=A3N32J8BNAKP1X

 5. Matti Ojanen sanoo:

  Oletko käyttänyt housujen vyötärönauhan sisäpuolella valmisnauhaa, jonka kumipunos estää paitaa nousemasta? Esim tällainen: http://www.kentontrimmings.co.uk/shop/index.php?main_page=product_info&products_id=464

  Jos olet, niin kysyisin, tiedätkö saako tuota tilattua jostain Suomesta? Googlailemalla en löytänyt kuin tuon linkin ja kangaskaupat myyvät eioota…

  1. Moi, ja anteeksi viive. En ole käyttänyt tuommoista kumipunosta.