Blogi

Ompelu pysyköön harrastuksena

Puolivalmis sininen silkkimekko

Ompelin  työkaverilleni sinisen mekon silkistä Pattern Magic 2 -kirjan ”Flip turn” -mekon ohjeilla. En dokumentoinut työvaiheita, koska aikaa mekon ompeluun oli rajoitetusti ja valo- ja videokuvaus ottavat oman tovinsa. Viikko tähän vierähti, mutta ehdin kuitenkin nappaamaan kuvan puolivalmiista mekkosesta Instagramiin.

Mitä tästä projektista opin? Ensinnäkin sen, että naisten vaatteiden ompelu on ihan oma lajinsa. Vaikka moni pikku detsku tehdään ihan samoin kuin miesten vaatteiden ompelussa, niin suunnittelu ja muotoajattelu on tyysin erilaista jo lähtökohdiltaan. Niin ilmiselvää kuin miesten ja naisten vartaloiden erilaisuus onkin, niin se konkretisoitui silmieni eteen viimeistään siinä vaiheessa kun sovitin mekkoa mieskroppaiselle säädettävälle mallinukelleni. Miesten ja naisten vaatetuksen tavoitteet sekä vartalon mittasuhteiden muokkaamisen että vaatteen muotojen suhteen eroavat todella paljon toisistaan. En osaa tarkemmin analysoida asiaa – ja onko se edes tarpeellista, kun jokainenhan sen näkee, että miehet ja naiset  nyt vaan ovat fyysisesti kovin erilaisia – daa-a! Transunukkea tuijottessani kuitenkin tajusin, mihin suuntaan en voi lähteä tätä hommaa viemään.

Opin myös sen, että ompelu on mukava harrastus niin kauan kuin se on vaan harrastus. Toiselle ompeleminen on mukavaa vaihtelua, mutta se aiheuttaa myös stressiä. Toiselle ei halua tuottaa pettymystä, ja on vähän pakko onnistua (edes säällisesti) myös siksi, että ei tee itsestään ihan pelleä.

Kaikenkaikkiaan mekon ompeleminen oli tosi kiva kokemus, mutta en tee tästä tapaa. Ompelu pysyköön omana harrastuksenani.

PS. Googlaamalla löysin tosi hienon tulkinnan Flip Turn -mekosta Handmade by Carolyn -blogista.

Kommentoi