Blogi

Miesten paita

Miesten paita

Miesten kauluspaita ei ole kohtuuttoman hankala ommeltava, kunhan on tarkkana ja tietää muutaman niksin.

Kangas

Kuvan paidan nappilistoissa, kauluksessa ja rannekkeissa on kirkkaan pinkit sisäosat. Ne ovat 100% tilkkuilupuuvillaa Eurokankaasta. Pikkuruudullinen kangas puolestaan on Eurokangaan palalaarista. Valitettavasti edes Eurokangas pysty sanomaan, mitä niissä kankaissa on, mutta semmoista puuvillasekoitetta se tuntuu olevan. Se ei kuitenkaan veny eikä vanu, eli siinä ei ole lycraa eikä elastaania. Jotain keinokuitua siinä on kuitekin aivan selvästi. Pesin molemmat kankaat ennen leikkausta 40 asteen varovaisessa pesussa – käytännössä laskin linkouskierrokset 700:aan. Pesen kaikki kankaat ennen leikkausta varmistaakseni sen, että valmis vaate kutistuisi mahdollisimman vähän. Samalla tsekkaan Eurokankaan palalaarikankaiden pesunkestävyysominaisuuksia – niistä kun ei oikeastaan ikinä tiedä.

Kaavoitus

Kuvan paitaa varten tein kaavoituksen täysin itse käyttäen apuna mallinukkea. Mulla ei ollut mitään hajua, miten oikeasti kaavoitetaan. Olin vain nähnyt Project Runwayssa, kun ne teippaa ja neulaa paperia mallinuken pinnalle.

miesten-paita-kaavoitus-vikatikki-pasi-heiskanen
Näin mä tein.

Helpommallakin toki pääsee. Esimerkiksi BurdaStylen Jakob-paidan kaavat ovat tosi hyvät miesten kauluspaidan peruskaavat, joita on helppo muokata. Ne ovat kolmen ja puolen dollarin hintansä väärti. Jos et aio kaavoittaa paitaa kokonaan itse, niin tarvitset Jakob-kaavat tehdäksesi tämän paidan.

Jakob-kaavoissa on vähän vanhanaikainen kauluksen malli ja naisellinen hihansuuhalkio. Etukappaleet ja alaselkäkappale on kukin yksi yhtenäinen kappale, eli mitään muoto-saumoja siinä ei ole. Mutta ei se mitään.

Jos Jakob-kaavaa haluaa enemmän fit-malliseksi, niin alaselkäkappaleen voi leikata kolmeen kappaleeseen n. 10 sentin etäisyydeltä kylkiviivasta molemmin puolin ja vähän nipsasta leikatusta linjasta kaarevasti sisään. (ks. yo. kuva, jossa näkyy takakylkikappale ja puolikas takakeskikappaletta sekä ao. havainnepiirros tarvituista muutoksista).

Etukappaleen hartiaosaa voi puolestaan muokata siten, että leikkaa senkin yläosasta samalta korkeudelta vaakasuoraan poikki takaosan hartiakappaleen kanssa. Etuosan erillinen hartiakappale antaa paitaan ryhdikkyyttä. Huomioithan, että etuosan hartiakappaleita tarvitaan kaksi per puoli (peilikuvat), eli kaikkiaan neljä kappaletta, ja ne ommellaan samoin kuin takakappaleen hartiakappaleet.

Etuosan sivukappaleet voi nekin leikata pystysuoraan n. 10 sentin etäisyydeltä kylkireunasta ja samalla tavalla hiukan kaarevasti leikata vatsan kohdalta pienemmäksi.

jakob-muutokset
Muutokset Jakob-paidan kaavojen etu- ja takakappaleisiin.

Piirrä katkoviivat originaaliin kaavaan.  HUOM! Jakob-paidan kaavoihin sisältyy saumavarat, eli lisää ne tekemiisi leikkauksiin molemmin puolin. Selkeyden vuoksi olen piirtänyt sisäänotot tosi reiluiksi. Muistathan, että yhdestä reunasta sentin pois ottaminen tekee kokonaisympärysmitasta kahdeksan senttiä fitimmän, koska sisäänottosaumoja on neljä, ja jokaisessa on kaksi reunaa. Eli ole varovainen!

Kauluksen kaavaa olen muokannut käsivaralla fiiliksen mukaan, yleensä vähän terävämmäksi.

Jakobin kaavoissa on yhden kaitaleen hihansuuhalkio. Itse pidän enemmän ns. kahden kaitaleen hihansuuhalkiosta. Se on miehekkäämpi mutta toisaalta isompitöinen.

kahden-kaitaleen-hihansuuhalkio-1024x651
Atlas esittelee kahden kaitaleen hihansuuhalkiota.

Ompelujärjestys

Mikä tahansa onkaan oikeaoppinen paidan ompelujärjestys, mutta en pidä siitä, miten joissain ohjeissa koko miehusta kasataan siten, että hihojen kohdalle jää reiät, joihin putkeksi ommellut hihat yritetään sitten sovittaa. Sehän on ihan urpoa!

Olen huomannut, että homma on paljon helpompi tehdä niin, että koko kylkisauma ranteesta lantiolle ommellaan vasta sen jälkeen kun hihakappaleet on kiinnitetty. Tällöin ompelujärjestys on kutakuinkin seuraava:

 1. Ompele taka-alakylkikappaleet kiinni taka-alakeskikappaleeseen.
 2. Ompele etu-alakylkikappaleet kiinni etu-alakeskikappaleisiin.
 3. Päälitikkaa saumat niin halutessasi
 4. Kiinnitä hartiakappaleet sekä etu- että takakappaleiden yläreunaan.
 5. Kun ompelet hartiasaumoja, niin jätä tapakappaleen nurjan puoleinen hartiakappale kiinnittämättä etukappaleisiin. Silitä hartiasauman saumavarat selän puolelle. Ompele selkäpuolen hartiakappale joko käsin tai koneella samaan kohtaan kuin äsken tekemäsi saumat siten, että selkäpuolelle silitetty saumavara jää piiloon ja että hartiasauma on huoliteltu myös sisäpuolelta. (tää on vähän kinkkinen vaihe. teen tästä myös videon myöhemmässä vaiheessa).
 6. Päälitikkaa hartiakappaleiden saumat niin halutessasi
 7. Tee nappilistat etukappaleisiin Jakobin ohjeiden mukaan: taita ja silitä etusivun keskireunat kaksi kertaa sisään (tai ulos) siten, että kaavoihin merkitty taiteviiva muodostaa kappaleen keskireunan.
 8. Päälitikkaa nappilistojen reunat halutessasi.
 9. Ompele kaulus ja kiinnitä se pääntiehen.
 10. Ompele tasku(t) paikoilleen.
 11. Ompele hihakappaleisiin kaksikaitaleiset hihansuuhalkiot.
 12. Kiinnitä hihat miehustakappaleeseen.
 13. Tikkaa päälisauma halutessasi.
 14. Ompele rannekkeet hihansuihin.
 15. Ompele napinlävet ja napit.
 16. Ompele helma.
 17. Tsekkaa saumat ja siisti tarvittaessa. Silitä.

Kommentoi