Blogi

Miksi mies ompelee?

Miksi mies ompelee?

Kiitos ompeluinnostukseni henkiin puhaltamisesta kuuluu Puumanaiselle. Jaksossa ”Lost Children” (S02E13) mainittiin, että kun aikuisena tekee sellaisia asioita, joita lapsena tykkäsi tehdä, alentaa se stressiä. Siitä muistin, että mähän tykkäsin ommella. Menin siltä istumalta nettiin ja tilasin ompelukoneen.

Kun siirryin yläasteelle 80-luvun alussa, piti valita joko tyttöjen tai poikien kässä. Minä otin tekstiilityöt. Muistan, miten opo tuli käymään kotonamme ennen ensimmäistä koulupäivää uudessa isossa koulussa. Se jutteli tosi vakavalla äänellä, että voisin vielä vaihtaa puutöihin. Sanoi, että kiusattaisiin. En vaihtanut, enkä oikein edes ymmärtänyt, mitä se opo tarkoitti. Aika pian minä kuitenkin huomasin, mistä oli kyse.

Puumanainen oli oikeassa: ompelu on mulle terapiaa. Mutta mikä tärkeintä, se myös älyttömän kivaa!

Kommentoi

10 kommenttia artikkeliin Miksi mies ompelee?

 1. Anne T sanoo:

  Kiitos !

  Kiitos Pasi loistavasta miesten housujen ompeluohjeista, olen itse viimeiset viikot pähkäillyt ompelujärjestyksen ja vetoketjuhalkion kanssa, ennen kuin löysin ohjeesi. Loistavan video- ohjeesi ansiosta juttu aukeni vihdoinkin minulle ja homma onnistui – kaunis kiitos siitä. Laita ihmeessä lisää hyviä ompelu ohjeita, uskon että muutkin kaipaavat niitä.

  1. Moi Anne! Mukava kuulla, että höpötyksistäni on ollut sulle apua. Opettelin juuri tekemään hihansuuhalkion vähän yksinkertaisemmalla tavalla. Taidan tehdä siitä seuraavan videon. Hyvää kesää!

 2. Eetuprkl sanoo:

  Vikatikki.net se tässä varsinaista terapiaa on, terveisin miestekstiiliartesaani. Olen saanut kuulla teininä niin paljon rättikässävalinnoistani ja tekstiiliammatista että välillä katoaa kaikki into ommella/neuloa/kutoa ihan vain siksi että päänaukojat pysyisivät hiljaa. Nyt löysin sivusi ja samalla uuden innon jatkaa harrastusta/ammattia. Kiitos!

 3. Kiitos Pasi hyvistä, selkeistä ohjeista. Niistä on ollut korvaamaton apu kun olen tässä minun ensimäistä paitaani yrittänyt saada kasaan kursittua. Nyt se on siinä vaiheessa että enää napinlävet ja napit puuttuu. Mikään hieno luomus siitä ei tullut mutta opin paljon uusia asioita paidan leikkaukseen ja ompeluun. Uskon että seuraava on jo selvästi parempi tekele.
  Niin kysymys miksi mies ompelee? Ainakin itse huomasin että aika kului kuin siivillä ja ajatukset oli paidan tekemisessä eikä muissa ”arkihuolissa”. Ja lopuksi on jonkinlainen onnistumisen ilo, sekä saa vielä palkkiona uniikki paidan.

  1. Kiva kuulla, että blogistani on ollut iloa. Asia on juuri kuten sanoit, ompelupuuhissa aika lentää ja eivätkä huolet paina

 4. Pekka sanoo:

  Hei ! Olen mies ja olen ilmottautunut ompelukurssille ja vähän jännittää kuinka minut otetaan vastaan tällaiseen ´naisten harrastukseen. Viihdyn kyllä paremmin naisten seurassa kuin miesten seurassa.En ole koskaan aikaisemmin tehnyt mitään tekstiilitöitä lukuunottamatta vähän virkkamista alakoulussa, jonka taidon olen jo unohtanut. Olen jo aikaisemminkin halunnut opetella ompelemaan.
  Aion myös opetella kutomaan puikoilla.
  Olen muutaman kerran käynyt kutomassa mattoa; osallistujista minä olen ainoa miespuolinen.

  1. Heikki Turunen sanoo:

   Ja kuitenkin suurin osa vaattureista on miehiä 🙂

 5. Hurraa Pasi ja te kaikki ompelevat ja ompelua aloittelevat (miehet ja naiset)! Löysin tämän blogin kun etsin ohjetta napinläpitaskun tekoon. Olen vanha itseoppinut ompelija – sanan kaikissa merkityksissä – mutta niin vain oli tämä kikka kadoksissa. Kiitos selkeästä ohjeesta!

 6. Ian Hoare sanoo:

  Hi Pasi, Sorry don’t speak Finnish. I am not signed into Social media. I am seeking your technical advice on Husqvarna 6000 series. In particular your latest U tube video. Can you advise the best way to communicate for you. Kind regards. Ian Hoare.

  1. Unfortunately I am not able to offer consultancy. I do not want to be impolite, it is purely my personal time management issue as I am a hobbyist not a pro. Also all my information on HQV sewing machines is based on four sources:

   1) Google results

   2) Technical Briefing ( you can download it here:
   https://drive.google.com/open?id=1pipypDRW4ad3xel9PU5f428oN8d1u9LP
   )

   3) Reading the conversations in the discussion group:
   https://groups.io/g/vikingsewingmachinespre1980/

   4) YouTube-videos

   And we all have access to the same information. I hope people do not get angry with me as all my answers in this blog have more or less the same format: ”— read the techinal briefing, page xx —” hahahahha But that’s the fact: I know nothing that is not in the techinal briefing 😀 so if you read it you know everything I know. However I am more than happy to discuss about problems that may occur after you’ve done as the technical briefing advices.